
بیخوابی و اختلال خواب
اختلال خواب به هر شرایطی گفته میشود که باعث تغییر در نحوه خواب فرد شده است. بیخوابی و اختلال خواب میتواند بر سلامتی و کیفیت زندگی شما تاثیر بگذارد. کمخوابی میتواند بر توانایی شما در رانندگی ایمن تاثیر بگذارد و خطر سایر مشکلات سلامتی را افزایش دهد.
فهرست مطالب:
برخی از علائم و نشانههای اختلال خواب عبارتند از خواب آلودگی بیش از حد در طول روز، تنفس نامنظم یا افزایش حرکت در طول خواب. سایر علائم و نشانهها شامل چرخه خواب و بیداری نامنظم و مشکل در به خواب رفتن است.
انواع مختلفی از اختلالات خواب وجود دارد. آنها اغلب در دستههایی دستهبندی میشوند که توضیح میدهند چرا اتفاق میافتند یا چگونه بر شما تأثیر میگذارند. اختلالات خواب را میتوان بر اساس رفتارها، مشکلات مربوط به چرخه طبیعی خواب و بیداری، مشکلات تنفسی، مشکل در خوابیدن یا میزان خواب آلودگی شما در طول روز دسته بندی کرد.
بیخوابی
بیخوابی یک اختلال خواب رایج است که میتواند خوابیدن را سخت کند، باعث بیدار شدن در طول خواب شود و یا باعث شود خیلی زود از خواب بیدار شوید و نتوانید دوباره بخوابید. ممکن است وقتی از خواب بیدار میشوید همچنان احساس خستگی کنید.
بیخوابی نه تنها میتواند سطح انرژی و خلق و خوی شما را کاهش دهد، بلکه سلامت، عملکرد کاری و کیفیت زندگی شما را نیز کاهش میدهد. میزان خواب کافی از فردی به فرد دیگر متفاوت است، اما بیشتر بزرگسالان به هفت تا هشت ساعت خواب در شب نیاز دارند.
در برخی موارد، بسیاری از بزرگسالان بیخوابی کوتاه مدت (حاد) را تجربه میکنند که برای روزها یا هفتهها طول میکشد. این تجربه معمولا نتیجه استرس یا یک رویداد آسیبزا است. اما برخی افراد بیخوابی طولانی مدت و مزمن دارند که یک ماه یا بیشتر طول میکشد. بیخوابی ممکن است مشکل اولیه باشد یا ممکن است ناشی از سایر شرایط پزشکی یا داروها همراه باشد.
تغییرات ساده در عادات روزانه شما اغلب میتواند کمککننده باشد.
علائم
علائم بیخوابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در به خواب رفتن در شب
- بیدار شدن در طول شب
- خیلی زود بیدار شدن
- عدم احساس آرامش بعد از یک خواب شبانه
- خستگی یا خواب آلودگی در طول روز
- تحریک پذیری، افسردگی یا اضطراب
- مشکل در توجه و تمرکز روی کارها یا به خاطر سپردن
- افزایش خطا یا تصادف
- نگرانیهای مداوم در مورد خواب


تشخیص
بسته به وضعیت شما، تشخیص بیخوابی و جستجوی علت آن ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- معاینه فیزیولوژیک: اگر علت بیخوابی ناشناخته باشد، پزشک ممکن است یک معاینه فیزیولوژیک انجام دهد تا نشانههایی از مشکلات پزشکی که ممکن است با بیخوابی مرتبط باشد را بررسی کند. گاهی ممکن است آزمایش خون برای بررسی مشکلات تیروئید یا سایر شرایطی که ممکن است با خواب ضعیف مرتبط باشد انجام شود.
- بررسی عادات خواب: علاوه بر پرسیدن سوالات مربوط به خواب، پزشک ممکن است از شما بخواهد که پرسشنامهای را برای تعیین الگوی خواب و بیداری و میزان خواب آلودگی شما در طول روز تکمیل کنید. همچنین ممکن است از شما خواسته شود که یک دفتر ثبت خواب برای چند هفته داشته باشید.
- بررسی خواب: اگر علت بیخوابی شما مشخص نیست یا نشانههایی از اختلال خواب دیگر مانند آپنه خواب یا سندرم پای بیقرار دارید، ممکن است لازم باشد یک شب را در یک مرکز خواب بگذرانید. آزمایشهایی برای نظارت و ثبت انواع فعالیتهای بدن در هنگام خواب انجام میشود، از جمله امواج مغزی، تنفس، ضربان قلب، حرکات چشم و حرکات بدن.
علل
بیخوابی ممکن است مشکل اولیه باشد یا ممکن است ناشی از شرایط دیگری باشد.
بیخوابی مزمن معمولا نتیجه استرس، رویدادهای زندگی یا عادتهایی است که خواب را مختل میکند. درمان علت زمینهای میتواند بیخوابی را برطرف کند، اما گاهی اوقات ممکن است مدتها طول بکشد.
علل شایع بیخوابی مزمن عبارتند از:
- استرس: نگرانی در مورد کار، مدرسه، سلامتی، امور مالی یا خانواده میتواند ذهن شما را در شب فعال نگه دارد و خوابیدن را سخت کند. رویدادهای استرسزای زندگی یا آسیبهای روانی مانند مرگ یا بیماری یکی از عزیزان، طلاق یا از دست دادن شغل نیز ممکن است منجر به بیخوابی شود.
- سفر یا برنامه کاری: ریتمهای شبانهروزی شما به عنوان یک ساعت درونی عمل میکند و چیزهایی مانند چرخه خواب و بیداری، متابولیسم و دمای بدن شما را هدایت میکند. اختلال در ریتم شبانهروزی بدن میتواند منجر به بیخوابی شود. علل آن عبارتند از: جت لگ، ساعت کاری شبانه یا خیلی زود یا تغییر مکرر شیفت کاری.
- عادات بد خواب: عادات بد خواب شامل برنامه زمان خواب نامنظم، چرت زدن، فعالیتهای تحریککننده قبل از خواب، محیط خواب ناخوشایند و استفاده از تخت برای کار، غذا خوردن یا تماشای تلویزیون است. کامپیوتر، تلویزیون، بازیهای ویدیویی، موبایل یا سایر صفحه نمایشها درست قبل از خواب میتوانند در چرخه خواب شما اختلال ایجاد کنند.
- زیاد غذا خوردن پیش از خواب: خوردن یک میان وعده سبک قبل از خواب مشکلی ندارد، اما خوردن بیش از حد ممکن است باعث شود تا هنگام دراز کشیدن از نظر جسمی احساس ناراحتی کنید. بسیاری از مردم پس از صرف غذا، سوزش سر دل، برگشت اسید و غذا از معده به مری را تجربه میکنند که ممکن است شما را بیدار نگه دارد.
بیخوابی مزمن ممکن است به دلیل شرایط پزشکی یا استفاده از برخی داروها نیز باشد. درمان این بیماری ممکن است به بهبود خواب کمک کند، اما بیخوابی ممکن است پس از بهبود وضعیت پزشکی ادامه یابد.
علل شایع دیگر بیخوابی عبارتند از:
- اختلالات سلامت روان: اختلالات اضطرابی، مانند اختلال استرس پس از سانحه، ممکن است خواب شما را مختل کند. زود بیدار شدن میتواند نشانه افسردگی باشد. بیخوابی اغلب با سایر اختلالات سلامت روان نیز رخ میدهد.
- داروها: بسیاری از داروهای تجویزی، مانند داروهای ضد افسردگی خاص و داروهای آسم یا فشار خون، میتوانند خواب را مختل کنند. بسیاری از داروهای بدون نسخه مانند برخی از داروهای ضد درد، داروهای آلرژی و سرماخوردگی و محصولات کاهش وزن حاوی کافئین و سایر محرکهایی هستند که میتوانند خواب را مختل کنند.
- شرایط پزشکی: نمونههایی از شرایط مرتبط با بیخوابی عبارتند از درد مزمن، سرطان، دیابت، بیماری قلبی، آسم، بیماری ریفلاکس معده به مری، تیروئید پرکار، بیماری پارکینسون و بیماری آلزایمر.
- اختلالات مرتبط با خواب: آپنه خواب باعث میشود که در طول شب بطور دورهای تنفس را متوقف کنید و خواب شما را مختل کند. سندرم پاهای بیقرار باعث ایجاد احساسات ناخوشایند در پاهای شما و میل تقریبا غیرقابل مقاومت به حرکت دادن آنها میشود که ممکن است مانع از به خواب رفتن شما شود.
- کافئین، نیکوتین و الکل: قهوه، چای و سایر نوشیدنیهای کافئیندار محرک هستند. نوشیدن آنها در اواخر ساعات روز میتواند از خوابیدن شما در شب جلوگیری کند. نیکوتین موجود در محصولات تنباکو، محرک دیگری است که میتواند خواب را مختل کند. الکل ممکن است به شما کمک کند به خواب بروید، اما از مراحل عمیقتر خواب جلوگیری میکند و اغلب باعث بیدار شدن در نیمه شب میشود.
بیخوابی و پیری
بیخوابی با افزایش سن بیشتر میشود. با افزایش سن، ممکن است این موارد را تجربه کنید:
- تغییر در الگوهای خواب: با افزایش سن، خواب اغلب آرامتر میشود، بنابراین سر و صدا یا تغییرات دیگری در محیط، بیشتر ممکن است شما را بیدار کند. با افزایش سن، ساعت درونی شما اغلب پیشرفت میکند، بنابراین شب زودتر خسته میشوید و صبح زودتر از خواب بیدار میشوید. اما افراد مسن معمولا همچنان به همان میزان خواب افراد جوان نیاز دارند.
- تغییرات در فعالیت: ممکن است از نظر جسمی یا اجتماعی کمتر فعال باشید. کمتحرکی میتواند خواب خوب شبانه را مختل کند. همچنین، هرچه تحرک کمتری داشته باشید، احتمال اینکه چرت روزانه داشته باشید بیشتر میشود که میتواند خواب شبانه را مختل کند.
- تغییرات در وضعیت سلامت: درد مزمن ناشی از شرایطی مانند آرتریت یا مشکلات کمر و همچنین افسردگی یا اضطراب میتواند با خواب تداخل کند. مسائلی که نیاز به ادرار کردن در طول شب را افزایش می دهند – مانند مشکلات پروستات یا مثانه – میتوانند خواب را مختل کنند. آپنه خواب و سندرم پاهای بیقرار با افزایش سن شایعتر میشوند.
- داروهای بیشتر: افراد مسن معمولا بیشتر از افراد جوان از داروهای تجویزی استفاده میکنند که احتمال بیخوابی مرتبط با داروها را افزایش میدهد.
عوامل خطر
تقریبا همه افراد گهگاه یک شب بیخوابی دارند. اما خطر بیخوابی در موازد زیر بیشتر است:
- خانمها: تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی و یائسگی ممکن است نقش داشته باشد. در دوران یائسگی، تعریق شبانه و گرگرفتگی اغلب خواب را مختل میکند. بیخوابی در بارداری نیز شایع است.
- سن بالای ۶۰ سال: به دلیل تغییر در الگوی خواب و سلامت، بیخوابی با افزایش سن افزایش مییابد.
- اختلال سلامت روان یا وضعیت سلامت جسمانی: بسیاری از مسائلی که بر سلامت روانی یا جسمی شما تأثیر میگذارد، میتواند خواب را مختل کند.
- استرس زیادی: زمانها و رویدادهای استرسزا میتوانند باعث بیخوابی موقت شوند و استرس شدید یا طولانی مدت میتواند منجر به بیخوابی مزمن شود.
- نداشتن برنامه منظم: به عنوان مثال، تغییر شیفت در محل کار یا مسافرت میتواند چرخه خواب و بیداری شما را مختل کند.
عوارض
خواب به اندازه رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی منظم برای سلامتی شما مهم است. دلیل کمخوابی شما هر چه که باشد، بیخوابی میتواند هم از نظر روانی و هم از نظر جسمی روی شما تاثیر بگذارد. افراد مبتلا به بیخوابی در مقایسه با افرادی که خوب میخوابند، کیفیت زندگی پایینتری دارند.
عوارض بیخوابی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عملکرد پایین در محل کار یا مدرسه
- کاهش زمان واکنش در هنگام رانندگی و افزایش خطر تصادف
- اختلالات سلامت روان، مانند افسردگی، اختلال اضطراب یا سوء مصرف مواد
- افزایش خطر و شدت بیماریها یا شرایط طولانی مدت، مانند فشار خون بالا و بیماری قلبی
پیشگیری
عادات خواب خوب میتواند به جلوگیری از بیخوابی و بهبود خواب سالم کمک کند:
- زمان خواب و بیداری خود را از روز به روز ثابت نگه دارید، از جمله آخر هفتهها.
- فعال بمانید. فعالیت منظم به بهبود خواب شبانه کمک میکند.
- داروهای خود را بررسی کنید تا ببینید آیا ممکن است باعث بیخوابی شده باشند یا خیر.
- از چرت زدن خودداری کنید یا آن را محدود کنید.
- از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید یا آن را محدود کنید و از نیکوتین استفاده نکنید.
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای زیاد قبل از خواب خودداری کنید.
- اتاق خواب خود را برای خواب راحت کنید و از آن فقط برای رابطه جنسی یا خواب استفاده کنید.
- یک فعالیت آرامشبخش قبل از خواب ایجاد کنید، مانند دوش گرفتن، مطالعه یا گوش دادن به موسیقی ملایم.

درمان
پکیج تشخیصی-درمانی Vivum
در پکیج Vivum با استفاده از فناوری CES مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا FDA و بر اساس نقشه مغزی QEEG مراجع و استفاده از هوش مصنوعی از یک شکل موج الکتریکی منحصر به فرد و ثبتشده مخصوص هر مراجع برای تعدیل سیگنالهای سلولها برای بازگشت به عملکرد طبیعی استفاده میکند. شکل موج از بین دو الکترود عبور میکند که روی لاله گوش متصل و با ارسال یک سیگنال الکتریکی خاص به مغز، درمان مشکلات خواب و بیخوابی را بدون استفاده از دارو انجام میدهد. سطح جریان متناسب با راحتی فرد تنظیم میشود و بسیاری از آنها اصلا جریان الکتریکی را احساس نمیکنند.
این روش غیر تهاجمی و بدون جراحی و درد است. درمان فقط ۲۰ دقیقه تا یک ساعت در روز طول میکشد. بسیاری از افراد پس از یک جلسه درمان، اثرات قابل توجهی را تجربه میکنند.
سایر درمانها
تغییر عادات خواب و رسیدگی به مسائلی که ممکن است با بیخوابی مرتبط باشد، مانند استرس، شرایط پزشکی یا داروها، میتواند خواب آرام را برای بسیاری از افراد بازگرداند. اگر این اقدامات موثر واقع نشد، پزشک ممکن است درمان شناختی رفتاری، داروها یا هر دو را برای کمک به بهبود آرامش و خواب توصیه کند.
درمان شناختی رفتاری برای بیخوابی
درمان شناختی رفتاری برای بیخوابی CBT-I میتواند به شما در کنترل یا حذف افکار و اعمال منفی که شما را بیدار نگه میدارد کمک کند. به طور معمول، این درمان به همان اندازه یا بیشتر از داروهای خواب مؤثر است.
بخش شناختی CBT-I به شما میآموزد که باورهایی را که بر توانایی خواب شما تأثیر میگذارد، بشناسید و تغییر دهید. میتواند به شما کمک کند افکار و نگرانیهای منفی را که شما را بیدار نگه میدارند کنترل یا از بین ببرید. همچنین ممکن است شامل حذف چرخهای باشد که میتواند در جایی که شما آنقدر نگران خوابیدن هستید که نمیتوانید به خواب بروید، ایجاد شود.
بخش رفتاری CBT-I به شما کمک میکند عادات خواب خوب ایجاد کنید و از رفتارهایی که شما را از خواب خوب باز میدارد اجتناب کنید.
متخصص ممکن است راهبردهای دیگری را در رابطه با سبک زندگی و محیط خواب شما توصیه کند تا به شما در ایجاد عاداتی کمک کند که خواب سالم و هوشیاری در طول روز را تقویت میکند.
داروهای تجویزی
قرصهای خوابآور تجویزی میتوانند به شما کمک کنند تا بخوابید. پزشکان معمولا استفاده از قرصهای خوابآور تجویزی را برای بیش از چند هفته توصیه نمیکنند، اما چندین دارو برای استفاده طولانیمدت تأیید شدهاند.
مثالها عبارتند از:
- اسزوپیکلون
- راملتئون
- زالپلون
- زولپیدم
قرصهای خوابآور تجویزی میتوانند عوارض جانبی داشته باشند، مانند ایجاد گیجی در طول روز و افزایش خطر زمین خوردن و همچنین میتوانند اعتیادآور باشند، بنابراین با پزشک خود در مورد این داروها و سایر عوارض جانبی احتمالی صحبت کنید.
داروهای خواب بدون نسخه
داروهای خواب بدون نسخه حاوی آنتیهیستامینهایی هستند که میتوانند باعث خواب آلودگی شوند اما برای استفاده منظم در نظر گرفته نشدهاند. قبل از مصرف با پزشک خود صحبت کنید، زیرا آنتی هیستامینها ممکن است عوارض جانبی مانند خواب آلودگی در طول روز، سرگیجه، گیجی، زوال شناختی و مشکل در ادرار کردن را ایجاد کنند که ممکن است در افراد مسن بدتر باشد.
شیوه زندگی و درمانهای خانگی
مهم نیست چه سنی دارید، بیخوابی معمولا قابل درمان است. کلید اصلی در تغییر برنامههای روزمره شما در طول روز و زمانی که به رختخواب میروید نهفته است. این نکات ممکن است کمک کند.
نکات اساسی:
- به برنامه خواب پایبند باشید. زمان خواب و بیدار شدن خود را از روز به روز ثابت نگه دارید، از جمله در تعطیلات آخر هفته.
- فعال باشید. فعالیت منظم به بهبود خواب شبانه کمک می کند. حداقل چند ساعت قبل از خواب برای ورزش برنامه ریزی کنید و از فعالیت های تحریک کننده قبل از خواب اجتناب کنید.
- داروهای خود را بررسی کنید. اگر داروها را به طور منظم مصرف میکنید، با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا ممکن است در بیخوابی شما نقش داشته باشند یا خیر.
- از چرت زدن خودداری کنید یا آن را محدود کنید. چرت زدن میتواند خوابیدن در شب را سختتر کند. اگر بدون خواب نمیتوانید از پس آن بر بیایید، سعی کنید چرت زدن را کمتر از ۳۰ دقیقه محدود کنید و بعد از ساعت ۳ بعد از ظهر چرت نزنید.
- از مصرف کافئین و الکل خودداری کنید یا آن را محدود کنید و از نیکوتین استفاده نکنید. همه اینها میتوانند خواب را سختتر کنند و اثرات آن میتواند چندین ساعت باقی بماند.
- درد را تحمل نکنید. اگر یک وضعیت دردناک شما را آزار میدهد، با پزشک خود در مورد گزینههایی برای مسکنهایی صحبت کنید که به اندازه کافی برای کنترل درد در هنگام خواب موثر هستند.
- از خوردن غذاها و نوشیدنیهای زیاد قبل از خواب خودداری کنید. یک میان وعده سبک خوب است و ممکن است به جلوگیری از سوزش سر دل کمک کند. قبل از خواب مایعات کمتری بنوشید تا مجبور نشوید برای دستشویی رفتن بیدار شوید.
هنگام خواب:
- اتاق خواب خود را برای خواب راحت کنید. فقط از اتاق خواب خود برای رابطه جنسی یا خواب استفاده کنید. آن را تاریک و ساکت و در دمای راحت نگه دارید. تمام ساعتهای اتاق خوابتان، از جمله ساعت مچی و تلفن همراهتان را مخفی کنید تا نگران نباشید که ساعت چند است.
- راههایی برای آرامش پیدا کنید. سعی کنید وقتی به رختخواب میروید، نگرانیها و برنامهریزیهای خود را کنار بگذارید. حمام آب گرم یا ماساژ قبل از خواب میتواند به شما برای خواب کمک کند. یک حرکت آرامشبخش قبل از خواب ایجاد کنید، مانند حمام آب گرم، مطالعه، موسیقی ملایم، تمرینات تنفسی، یوگا یا دعا.
- از تلاش زیاد برای خوابیدن خودداری کنید. هر چه بیشتر تلاش کنید، بیدارتر خواهید شد. در اتاق دیگری مطالعه کنید تا زمانی که خیلی خواب آلود شوید، سپس به رختخواب بروید تا بخوابید. خیلی زود به رختخواب نروید، قبل از اینکه خوابتان بیاید.
- وقتی نمیخوابید از رختخواب بلند شوید. به اندازه ای که برای احساس آرامش نیاز دارید بخوابید و سپس از رختخواب خارج شوید. اگر خواب نیستید در رختخواب نمانید.
درخواست مشاوره و اطلاعات بیشتر
ساعات کاری:
شنبه تا چهارشنبه: ۱۱:۰۰ الی ۱۹:۰۰
آدرس کلینیک:
تهران، تجریش، میدان قدس
خیابان دربند، پلاک ۴۹ واحد ۲